top of page

Mala škola karnivora 8 - "Zeer pot"


Zeer pot

Mnoge biljke mesožderke dobro podnose ljetne temperature, ali neke poput Darlingtonia californica, zbog specifičnih lokacija na kojima rastu, vole da im korijen ostane hladan.


Kako to postići?

Jedan od načina je Zeer pot(lonac). Njegova svrha je čuvanje hrane, ali njegove performanse mogu pomoći u uzgoju Darlingtonia californica. Umjesto hrane, u unutarnji lonac posaditi ćete Darlingtoniu.


Iako je većina toga objašnjena u daljnjem tekstu, pri korištenju Zeer pota s Darlingtoniom, morate obratiti pažnju na nekoliko stvari.


1. Lonci moraju biti od prave terakote


2. Lonac ne smije biti na izravnoj

sunčevoj svjetlosti


3. Koristite isključivo čisti, isprani kvarcni pijesak


Što je Zeer pot?

Zeer pot je hladnjak za isparavanje koji se koristi u ruralnoj Africi i na Bliskom istoku za očuvanje svježine povrća. Sastoji se od dva lonca od terakote, jednog u drugom, s razmakom između njih ispunjenim mokrim pijeskom. Pijesak služi kao masa za izvlačenje topline koja pomaže da se lonac ohladi te djeluje kao fitilj za širenje vlage po stijenkama posude. Kada se postavi na zasjenjeno, prozračno mjesto, isparavanje vode s vanjske površine hladi lonac. Ako imate dobar povjetarac ili ventilator koji puše na lonac, lonac se može prilično ohladiti. Zamislite hladnoću kad izađete iz bazena kad puše vjetar. Zamislite sada da taj vlažni vjetar traje cijeli dan. To je ono što lonac osjeća uz stalni povjetarac.


Osim ako je zrak jako suh i lonac izložen stalnom povjetarcu, općenito im ne postaje hladno kao u hladnjaku, ali će odraditi posao. Ako imate hladan suhi zrak i stalni povjetarac, unutrašnjost zeer lonca može se ohladiti na oko 4.5˚C.


Zamislite to kao hladnjak otvorenog ciklusa. Uobičajeni hladnjaci isparavaju rashladno sredstvo u zatvorenom krugu kako bi apsorbirali toplinu iz svojih unutrašnjosti, a zatim komprimiraju paru rashladnog sredstva u zavojnicama straga kako bi ga kondenzirali i istjerali toplinu. Zeer lonac jednostavno koristi vodu kao rashladno sredstvo, a kondenzaciju ostavlja prirodi.


Napomena: neće raditi isto tako pri visokoj vlažnosti


Ako živite na vrućem i vlažnom području, zeer lonac vjerojatno neće raditi dobro; visoka vlažnost rezultira znatno manje hlađenjem isparavanjem. (Međutim, moj prijatelj koji je koristio zeer lonac za hlađenje vode u vlažnom dijelu Afrike kaže mi da je čak i s vlagom djelovao iznenađujuće dobro, pa ovo nije konačno.)


Napomena: izravna sunčeva svjetlost poništit će sve učinke hlađenja


Hlađenje bi trebalo doći isključivo isparavanjem izazvanim vjetrom, a ne isparavanjem zbog izlaganja suncu. Izlaganje suncu uzrokuje isparavanje davanjem topline; izloženost vjetru uzrokuje isparavanje podizanjem molekula vode, koja odvodi toplinu proporcionalnu toplini koja je potrebna za isparavanje količine odnesene vode. Ako ipak napravite zeer lonac, pobrinite se da ga držite u hladu za najbolji učinak.


Napomena: vanjski lonac mora biti neglazirana glina ili terakota


Lonci od lažne terakote izrađeni od narančaste plastike ili cementa se ne mogu koristiti za vanjski lonac zeer lonca; zeer pot hladi vjetrom isparavajući vodu koja je prošla kroz vanjsku površinu. Plastična, lažna terakota nije porozna i neće funkcionirati kao površina za isparavanje.


Glazirane posude od terakote također ne rade za vanjski lonac. Unutarnji lonac ne mora nužno biti izrađen od neglazirane terakote, ali vanjski lonac mora biti neglaziran jer glazirani lonci neće upijati vlagu na vanjsku površinu radi isparavanja.


Napomena: mnoge zeer posude srednje veličine djeluju bolje od jednog divovskog zeer lonca


Sposobnost zeer lonca da ohladi svoj sadržaj ovisi o omjeru površine i volumena. Kako povećavate zeer pot, volumen će se povećavati proporcionalno kocki linearnih dimenzija, ali površina se povećava samo proporcionalno kvadratu linearnih dimenzija. Budući da se volumen povećava mnogo brže od površine, jedan veliki zeer lonac zapravo će biti mnogo lošiji od nekoliko manjih zeer posuda. Veličina zeer lonaca u ovom uputstvu je otprilike onoliko velika koliko ih možete napraviti uz praktičnu brzinu hlađenja. Uvijek ih možete smanjiti; njihovo povećanje vjerojatno neće dati razumne performanse. Bilo bi bolje da napravite nekoliko zeer posuda ove veličine nego da napravite jedan veliki zeer lonac.


Više o izradi pogledajte u originalnom tekstu i videu.


Izvor:

127 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page