top of page

Mala škola karnivora 11 - Cephalotus follicularis terarij


Autor: Domagoj Jakovac


Napomena;

Ovaj tekst je pisan isključivo u svrhu pojašnjenja izrade vlastitog terarija za Cephalotuse.


Ne odgovaram za potencijalne probleme oko uzgoja i održavanja karnivornih biljaka u ovakvoj instalaciji. Ovo neka vam je samo primjer za Vaš projekt i varijantu.


Na dijagramu su označeni brojevi koji odgovaraju brojevima u tekstu.


Za one koji se po prvi puta susreću sa uzgojem Cephalotusa, preporučam da prvo pokušaju uzgoj u visokim teglicama i pročitaju postove na ovoj grupi ili nekim drugim provjerenim stranicama.

*Ako pokušavate uzgoj Cephalotusa(ili neke druge karnivorne biljke) u terariju po prvi puta, savjet vam je da odaberete shemu sa brojevima 1,2 i 4

Dijagram postavki terarija

Cephalotus folicularis je poznat da u uvjetima uzgoja zna stvarati određene probleme. Najveći izazov zapravo stvara zalijevanje odnosno količina vode oko korijena i krune biljke. Za razliku od rosika(Drosera), Cephalotus ne podnosi vodom natopljeni supstrat što često rezultira truleži korijena. Ta manifestacija se teško otkrije na prvu, a kada postanemo svjesni, biljka rapidno propada(Sudden Death Syndrome). S druge strane, Cephalotus kao i većina karnivornih biljaka ne voli suhi medij, što opet može uzrokovati kompletni ili djelomični gubitak biljke.

Zato se Cephalotus preporuča nakon uzgajanja manje zahtjevnih mesožderki.

Postoje razna rješenja koje možete naći na internetu u svrhu izbjegavanja prekomjernog zalijevanja, krenuvši od visokih teglica, do teglica od terakote, posuda za hidroponiju, „Wick“ sistema(uzica za kapilarnu tok), do korištenja 100% perlita.

Terarij je još jedna solucija koja uz pravu instalaciju može osigurati dobre uvjete rasta i uzgoja Cephalotusa.

Kao i sve ostalo, ova metoda ima određene prednosti i nedostatke.

Početak terarija

Materijali i pribor:

· Terarij

· PVC cijev promjer 3cm

· PVC koljeno

· Cjevčice za zračnu pumpu

· Zračna pumpa i raspršivač (akvarij)

· Cjevčice za filtar pumpu i akvarijska filtar pumpa


Ostali pribor

· Supstrati

· Rasvjeta

· Ventilacija

· Termo/higrometar


Cephalotus follicularis

Moj terarij, je zapravo akvarij zapremine 30litara. Sastoji se od sustava cijevi i slojeva raznih supstrata. Cjevčice(4,5) ulaze u veliki otvor PVC cijevi(1) koja se spušta do samog dna terarija. Te cjevčice dio su sustava za stvaranje zraka (2), dovođenje zraka u terarij (4) i cijevi za protok vode (5) i filtraciju preko filtar pumpe (3).



Rasvjeta

Rasvjeta u mome terariju je Cultilite, LED Antares 90W. Relativni PPFD iznosi (60cm): 130umol/(m²s)

Koristim led iz razloga što temperatura tijekom ljetnih mjeseci bude previsoka, a korištenje fluorescentnih cijevi dodatno zagrijava terarij.


Ventilacija

Cephalotus follicularis

Jako bitna u terariju, kako bi omogućila strujanje zraka i na taj način spriječila; povišenje temperature, mogućnost nastanka nametnika i patogena, smanjila vlagu, ojačala biljku...

Osobno koristim 2 ventilatora, jedan 12V, 0.3A sa reduktorom koji puše u terarij i 220V stolni, koji puše iznad terarija.

Koliko je jako to strujanje zraka?

Mogli bi reći da je u terariju prilično vjetrovito. Mišljenja sam da je bolja cirkulacija nego stagnacija zraka što se Cephalotusa tiče.


Slojevi

U tekstu ćete vidjeti da je svaki sloj različitog sastava i granulacije. Za one koji nisu upoznati sa drenažom vode, neka si pogledaju ovaj link: Water movement in the soil - YouTube

Prvi sloj je Leca(ekspandirana glina) koja pokriva raspršivač zraka(4) i cijevi za protok vode(5) Drugi sloj je PVC mrežica ili mrežica za komarce (izbjegavati metal) koja služi kao graničnik sloja iznad

Treći sloj je aktivni ugljen. Četvrti sloj je vermikulit. Peti sloj je treset i perlit u omjeru 70:30. Šesti sloj je treset perlit i kvarc u omjeru 30:40:30.


Zašto slojevi?

Svaki sloj je gušći i zadržava vodu više od prethodnog. Primjerice gornji ili šesti sloj gdje sadimo Cephalotuse, dobro je dreniran i voda lagano otječe u dublje slojeve. S druge strane vermikulit dobro zadržava vodu i onemogućuje da se voda prebrzo izgubi. Ovisno o godišnjem dobu, vi možete kontrolirati do koje razine želite podiči vodu u terariju. Za vrijeme vrućih ljetnih dana nalijevate vodu do vermikulita. Tijekom zime isto nalijte vodu do vermikulita ali u ovom slučaju je spustite do ekspandirajuće gline (LECA). Na taj način vemikulit vlaži gornje slojeve.

Ako ste neiskusni ili vas je strah, možete skroz maknuti vodu. Na taj način Leca vlaži gornje slojeve.

Dakle, sve ovisi o vama i vašim uvjetima uzgoja. Ako su potrebe za vodom veće, podižete razinu vode ili ako su manje ispuštate. Omjer debljine slojeva možete napraviti po volji, ali imajte na umu da peti zajedno sa šestim slojem mora zauzimati najveći volumen.

*Cephalotusi su posađeni većinom u šestom sloju.



Cephalotus follicularis

Zalijevanje/ispuštanje vode

Sistem nalijevanja vode je prilično jednostavan. Uzmete lijevak, ili direktno nalijevate vodu u glavnu PVC cijev (1). Oni koji žele imati i filtar pumpu, mogu preko nje uvesti vodu u terarij.

Sa strane terarija možete vidjeti do koje razine vam se voda podigla. Ako želite ispustiti vodu, dovoljno je otkopčati cijev sa pumpe za zrak, i voda će početi otjecati iz akvarija van sistemom spojenih posuda. (malo povučete ustima)


Cilj ovog terarija.

Ovakvom postavom mogu se kontrolirati razni uvjeti, od svijetla i strujanja zraka do količine vode u supstratima Uloga pumpe za zrak(2) je da aerizira vodu i supstrat. Filtar pumpa(3) omogućuje konstantni protok i pročišćavanje vode. Na ove načine smanjujemo mogućnost nastanka anaerobnih uvjeta.

Prednost ovakve dopreme vode je u tome što voda dolazi do korijenovog sustava a kruna biljke i površina ostaju suhe, što je za terarij jako bitno. Osim toga, ovakav sustav vam omogućuje još jednu stvar, a to je ispiranje tla. U slučaju da dolazi do nagomilavanja minerala u supstratima, vi na vrlo jednostavan način možete „isprati“ cijeli terarij.



Cephalotus follicularis

Prednosti:

-relativno jeftina izrada. Za osnovnu varijantu pumpa cca 100njak kuna, terarij cca 150kn, PVC cijevi cca 10kn

-rjeđe zalijevanje. U ljetnim mjesecima (temp. 27-30C) svakih 10-14dana. Zimi 3-4 tjedna.

-manje oscilacije suho/vlažno

-suha površina terarija. Zalijevanje odozgo koristim jedino tijekom tretiranja Trichodermom..

-veći prostor za rast biljke

-lagana analiza sastava vode i ispiranje supstrata. U proteklih godinu dana razina otopljenih tvari narasla je sa 0ppm na 27ppm.

-laka procjena i fina kontrola nivoa vode i vlažnosti tla.



Cephalotus follicularis

Nedostaci:

-kompliciranija izrada u samom početku

-pojava stvaranja algi uz rub terarija pokrivenog supstratom

-Nemogućnost izolacije i karantene u slučaju bolesti poput nametnika ili patogena. U takvim slučajevima zna doći do gubitka cijelog terarija

-Korištenje primjerice fluorescentnih cijevi ili prodorom Sunčevih zraka, dolazi do stvaranja efekta staklenika, što može rezultirati gubitkom biljaka

-Mogućnost stvaranja većeg postotka vlage posebice tijekom noći. Zato uvijek imati uključen ventilator ili odvlaživač.

-teško premještanje. Prilikom odlaska na more, veliki mi je izazov sve to transportirati.


Uzgoj biljke u zatvorenom i stvaranje okoline slične onoj u prirodi često ne završi onako kako smo si zamišljali. Terarij je varijanta koja u sastavljanju oduzme vrijeme i nešto malo novca, ali u konačnici će te imate najmanje briga oko zalijevanja, dok ostalo vrijeme koristit će te u ljepoti pogleda.



Domagoj Jakovac


Post: Blog2_Post
bottom of page