top of page
20200914_213556.jpg

SARRACENIA

Osnovna pravila


1. Ne koristite terarij jer ćete je ubiti


2. Koristite isključivo destiliranu vodu ili kišnicu


3. Uzgajajte je ne otvorenom i pružite joj najmanje 6 sati direktnog sunca


4. Ne prihranjujte Sarracenie. Hranu će uloviti same.


5. Za presađivanje koristite kombinaciju bijelog treseta i perlita/kvarcnog pijeska


Sarracenia, American pitcher plant, porijeklom su iz američkih država zaljevske obale i duž cijele istočne obale, od istočnog Teksasa do Floride, te sjevera preko novoengleskih država i južnih provincija Kanade. Postoji jedno prirodno stanište čak na krajnjem istoku Britanske Kolumbije! Ime ova biljka dobiva po lišću u obliku vrča. Insekte hvataju stvarajući nektar uz rub vrčeva. Kad kukac počne lizati nektar, pokušava dobiti više ulazeči u vrč. Kad izgubi oslonac, upada u vrč.

Unutarnje stijenke vrča vrlo su glatke, pa insekti ne mogu puzati van. Oni također ne mogu izletjeti jer u cijevi nema zračnog potiska! Na kraju insekt ugine, a kako se raspada, biljka apsorbira njegove hranjive sastojke upravo kroz svoje lišće.


Gdje je držati?

Držite svoje Sarracenie na direktnom suncu.

Sarracenie najbolje uspijevaju na otvorenom u visokoj, plastičnoj posudi zbog velikih potreba za direktnim suncem. Nikako koristiti trerarij ili je držati na jedva osunčanoj prozorskoj dasci!

Potreba za svjetlom

Tijekom sezone rasta držite Sarracenie vani na direktnom suncu. Dajte im 6 ili više sati izravne sunčeve svjetlosti za snažan rast. Ako to nije moguće, osigurajte najmanje 4 sata izravne sunčeve svjetlosti s jakim neizravnim svjetlom tijekom ostatka dana. Vaša biljka neće biti tako živopisne boje kao ona uzgojena na punom suncu, ali moći ćete održavati pristojan rast.

Tolerancija topline

Sarracenie jako dobro podnose ljetne vrućine. Potječu iz područja u kojem se ljeti obično javljaju temperature iznad 32 ° C.

Voda

Za sarracenie je potrebna voda bez minerala. Koristite samo destiliranu/revers osmosis vodu ili čistu kišnicu! Minerali u vodi za piće ubijaju mesožderke!

Zalijevanje

Tlo uvijek održavajte mokrim. To možete učiniti postavljanjem biljke u male količine stajaće vode, ovisno o visini tegle. Za postavljanje tegli u posudu s vodom preporučamo visoke tegle.

Tlo

Za presađivanje koristite mješavinu bijelog treseta i perlita/kvarcnog pijeska.

Mnogi uzgajivači koriste mješavinu bijelog treseta i perlita u količini 50:50 ili bijeli treset i silikatni pijesak. Čisti bijeli treset je također u redu.

Sarracenie nisu užasno izbirljive u vezi s tlom ili mješavinom tla u kojem rastu sve dok je riječ o nekom obliku dugih vlakana sfagnuma ili sfagnumske tresetne mahovine koja osigurava da u mediju nisu hranjive tvari i minerali. Korištenje perlita pomaže im održavati prozračno tlo što omogućuje zdrav rast korijena koji dovodi do većih, robusnijih biljaka.


Zimska njega

Mini plastenik će zaštititi vaše biljke od vjetra i kiše, ali pri dužim periodima niskih temperatura potrebno ih je dodatno zaštititi od smrzavanja.

Sarracenie zahtjevaju 3-4 mjeseca zimskog mirovanja izazvanog hladnim temperaturama (ispod 50 ° F ili 10 ° C) i kraćim dnevnim svjetlom. Prije ulaska u stanje mirovanja, odbacit će ljetne listove i prestat će rasti. Dok miruju, vaše biljke mogu izdržati preko noći do -7 ° C. Sve dok se temperature tijekom dana povećavaju iznad točke ledišta, ne trebate ih štititi. Međutim, čak i dok miruju, treba paziti da se medij ne osusi, ali nije ih potrebno natapati kao u sezoni rasta.

Ako živite u zonama 7 i 8, obratite pažnju na vremenska upozorenja. Ako vremenske prognoze predviđaju da će dnevna temperatura ostati ispod smrzavanja dulje od nekoliko dana, trebat ćete zaštititi svoje biljke od mraza, vrste dehidracije koja se događa tijekom dugotrajnog smrzavanja. Pokrijte svoje biljke ceradom (ili ih premjestite u negrijani prostor). Kad dnevna temperatura poraste iznad smrzavanja, možete otkriti svoje biljke i dopustiti im da nastave mirovati kao i obično. Ako živite u zoni 6 ili hladnijoj, područjima u kojima temperatura rutinski padne ispod nule više od tjedan dana, morat ćete malčirati svoje biljke za prezimljavanje. Održavajte vlagu u tlu kad god temperatura poraste iznad ledišta. Otkrijte svoje biljke u rano proljeće.


Sretno!


Izvori:


Sarracenia Northwest - https://www.growcarnivorousplants.com/sarracenia-care/


Sarracenia: https://docs.google.com/document/d/1BHlBvw98OZ640uehsSqxbv4MtuYZF5AGgF80KbfcIik/edit?usp=sharing

SARRACENIA: About
bottom of page