top of page
20200207_164817.jpg

CEPHALOTUS FOLLICULARIS

Autor: Carl Leach

Često je zabluda da zato što Cephalotusi potječu iz Australije vole vruće uvjete uzgoja, ali to nije istina. Cephalotusi su poznati i kao biljke vrčevci iz Albany-a, a to su ime dobili zbog područja na kojem rastu u svom prirodnom staništu, Albanyu, koji je na južnoj obali Zapadne Australije, a klima je srodnija mediteranskoj.


Tlo

Mnogo je prikladnih sastojaka koji se u pravilnom omjeru mogu koristiti kao dio uzgojnog medija; evo samo nekoliko: Treset, Sphagnum mahovina, Perlit, Pijesak (bez vapna), Oštar pijesak (bez vapna), Seramis, Stijena lave, Turface, LECA, Kora orhideje, Itd. Itd. Itd ...

Presađivanje

Presađujte samo kad je Cephalotus prerastao teglu, tj. nema daljnjeg prostora za rast vrčeva. Pokušajte izbjeći uznemiravanje korijena što je više moguće presađivanjem cijele biljke, uključujući podlogu i korijen, te stavljanjem u veću teglu s prikladnim medijem za rast. Najbolje je presaditi na početku vegetacije, tj. u proljeće kad se tek počinju buditi.

Voda

Cefalotus ne voli minerale u vodi i obično bi trebao imati TDS manji od 50 ppm, što znači da ih treba zalijevati destiliranom vodom ili čistom kišnicom. S kišnicom je važno osigurati da dolazi iz oborinskih voda koje ne sadrže minerale koji bi mogli biti štetni za biljku. Gledajući u tipično prirodno okruženje za uzgoj, možemo vidjeti kako Cephalotus raste na vlažnim područjima, kao što je plaža rudnika ugljena, pa ih zbog toga nastojim uzgajati na vlažnijoj strani, no to dolazi s određenim oprezom, kao vlažno okruženje koje ima nedovoljna ventilacija može dovesti do gljivičnih problema. Učestalost zalijevanja uvelike ovisi o lokalnom okolišu i brzini isparavanja. Trudim se da moje biljke uvijek budu vlažne, nikad se ne isušuju. To znači više zalijevanja ljeti, a manje zimi.


Zalijevanje

Tray method(Pladanj) Tegle se nalaze u plastičnom pladnju ili tanjuriću koji zadržava vodu i koji je napunjen vodom do dovoljne visine da podnožje lonca bude potopljeno - obično težim 2,5 cm (1 ″) za lonce visoke do 6 ″. Visina vode je obično ispod dubine korijena; međutim, ako korijenje kasnije odluči rasti toliko duboko, to je u redu jer će se prilagoditi vlažnijim uvjetima. Pladanj se dolijeva neko vrijeme nakon što je voda nestala, to će omogućiti Cephalotusu da ima vremenski period nešto manje mokar, no medij se nikada ne smije potpuno osušiti. Kao što je već spomenuto, ovo vrijeme ovisit će o lokalnom okruženju.

Zalijevanje odozgo Kao što i samo ime govori, ovo se sastoji od zalijevanja biljke s vrha. Cilj je stalno postizati vlažni medij za rast. Opet, vrijeme koje je potrebno ovisi o lokalnim uvjetima. Postoje neka izvješća da vlaženje vrča i lišća može uzrokovati truljenje krunice, ali to nikada osobno nisam doživio i sumnjam da mogu biti i drugi čimbenici koji to pridonose, tj. nedovoljna ventilacija.

Hranjenje

Često se raspravlja o tome treba li hraniti Cephalotus ili ne. Neprijatelji će reći da je biljka evoluirala da bi uhvatila vlastiti plijen. Drugi su malo sretniji što vrčeve hrane prirodnom hranom, poput osušene gliste, brašnaste gliste, jaja mrava itd., Što je bliže načinu na koji prirodno dobivaju hranu. Morate biti oprezni prilikom hranjenja takvom hranom, jer od prevelike količina vrč može istrunuti. Postoje neki, uključujući i mene, koji rado koriste gnojiva za ukorjenjivanje ili folijarno hranjenje Cephalotusa. Iako hranjenje nije neophodno, prema mom iskustvu to sigurno pomaže brzinom rasta; međutim, izbjegavao bih hraniti biljku koja nije zdrava jer bi to moglo dodati problem.

Svjetlost

Biljna rasvjeta velika je tema koja prelazi opseg ovog članka, ali o njoj ima mnogo informacija i ja ću pokušati proći kroz osnove kako bi ljudima omogućio daljnja istraživanja. Cephalotus uživa u dobroj svjetlosti, od svijetle sjene do direktnog sunca. Ipak se mora paziti na suncu jer u vrućim klimatskim uvjetima ovo će naštetiti biljci, a bolja bi bila i svijetla sjena. U podnebljima u kojima intenzitet sunca nije ekstreman, sunčana prozorska daska može poslužiti kao dobro mjesto za uzgoj Cephalotusa.


Cephalotusu koji raste na sunčanoj prozorskoj dasci Intenzitet svjetlosti može utjecati na veličinu i bojanje vrča. U vrlo svijetlim uvjetima, poput izravne sunčeve svjetlosti, mogu postati obojaniji. Vjerujem da je, međutim, više od pukog intenziteta svjetlosti uključeno u bojenje vrča, jer se čini da je u hladnijim mjesecima boja dublja s dobrim osvjetljenjem. Niža razina svjetlosti rezultira zelenim, ali obično većim vrčevima. Ako se ne može osigurati odgovarajuća prirodna rasvjeta, tada se može razmotriti umjetna rasvjeta.


Postoje razne tehnologije koje se mogu koristiti, od žarulja poput natrijevih ili metalhalogenida, preko fluorescentnih cijevi do LED-a. Morate biti oprezni pri korištenju žarulja, jer su temperature vrlo visoke i mogu dovesti do oštećenja biljaka ako se postave preblizu. Biljkama je potrebna svjetlost na određenim valnim duljinama, prvenstveno valnim duljinama apsorpcije klorofila, za fotosintezu. Te se valne duljine ne mogu odrediti samo temperaturom boje (K).


Često se navodi da je dnevna svjetlost (6500K) najbolja boja za uzgoj Cefalotusa, ali ne slažem se nužno jer vam temperatura ne govori o spektralnoj raspodjeli, no iz rezultata se jasno vidi da je veći sadržaj plave boje, ali biljkama je obično potreban veći omjer crvene i plave boje. Iz tog razloga, ako bih odabrao svjetiljke na temelju temperature boje, koristio bih niz svjetiljki kako bih pokušao postići dobro spektralno širenje.

Aklimatizacija

Pri kupnji biljke mora se voditi računa da se aklimatizira u svom novom uzgojnom okruženju, posebno tamo gdje može doći u znatno drugačije okruženje. Tipično se Cephalotus isporučuje u tegli kako bi se izbjeglo ometanje korijenja, što im se ne sviđa. Slijedite istu tehniku ​​za aklimatizaciju svake biljke golog korijena, jer korijenju treba malo vremena da se ustali nakon ponovnog stavljanja u medij, pa će veća vlažnost zraka spriječiti da se vrčevi osuše. Počinite postavljanjem plastične vrećice na vrh ltegle s odsječenim malim kutom. Ovom prilikom upotrijebiti način zalijevanja pladnjem kako ne biste micali vrećicu. Nakon tjedan dana odrezati mali kut sa suprotne strane vrećice. Svaki tjedan povećavati veličinu rupa, što će postupno smanjivati ​​vlagu. Nakon nekoliko tjedana, rupe će biti velike tako da postoji vrlo mala razlika između vlage izvana i iznutra u vrećici, na što ukazuje nedostatak ili smanjena kondenzacija unutar vrećice, u ovom trenutku maknite vrećicu.

Sretno!

Izvori:


Cephalotus follicularis https://www.cephalot.us/


Cephalotus Follicularis: https://docs.google.com/document/d/1SE8-XdnVImu1Qe9ve-Xkz4b95hDUJD6OlW2nk37cvtY/edit?usp=sharing

CEPHALOTUS FOLLICULARIS: About
bottom of page