top of page

Darlingtonia californica


Darlingtonia californica jedna je od popularnijih biljaka mesožderka. Potpuno odrasle, lovke se mogu uzdizati do 1 metra visine s glavama veličine šaka! Međutim, Darlingtonia californica ujedno je jedna od zahtjevnijih mesožderki. Preferira umjerena ljeta, prohladne noći, dobro drenirano tlo, slatku vodu i hladne zime. Također, vrlo teško oprašta pogreške, zbog čega nije preporučljiva za početnike.

Podrijetlo

Darlingtonia izvorno raste u Sjevernoj Americi. Njezino stanište su planinski potoci i izvori u Južnom Oregonu i Sjevernoj Kaliforniji. Manjim dijelom raste uz potoke u nizinama duž obale Oregona, međutim većinom raste na višim nadmorskim visinama. Biljke koje rastu na planinama znatno su otpornije u odnosu na nizinske biljke jer podnose ekstremne promjene u temperaturi.


Uzgoj

Darlingtonia najbolje raste u teglama na otvorenom na sunčanoj prozorskoj dasci ili terasi. Može se uzgajati i u ribnjaku ili fontani s tekućom vodom, ali je tada potrebno osigurati da se sama biljka potopi. Kao i sve mesožderke, D.californicu nije moguće uzgajati u običnoj zemlji iz dvorišta ili običnoj kupovnoj zemlji za cvijeće.


Sunčeva svjetlost

Tijekom vegetacije biljci je potrebno osigurati djelomično ili puno sunce, a preporuča se četiri ili više sati izravne sunčeve svjetlosti. Tolerancija topline Darlingtonia može kratko podnijeti velike vrućine. U divljini je moguće vidjeti darlingtoniju kako raste čak i kada su temperature oko 40° C. Međutim, kada su dnevne temperature tako visoke, noćne moraju znatno pasti kako bi biljka mogla preživjeti. Noćne temperature morale bi se spustiti ispod 21° C. Dakle, može se zaključiti da je noćni pad temperatura ključan za razvoj ove biljke.


Zalijevanje Zalijevanje je vrlo važan čimbenik u uzgoju darlingtinije. Uz samo zalijevanje, bitno je da je supstrat prozračan. Preporuka je da se Darlingtonia zalijeva svakodnevno tijekom vegetacijske sezone, međutim, voda se mora u potpunosti ocijediti za razliku od saracenija. Svakodnevno zalijevanje oponaša ono što darlingtonija doživljava u divljini, gdje stalni, polagani mlaz hladne vode ispire korijenje, hladeći biljku. Mlaz vode ujedno i ispire tlo od hranjivih tvari. Oponašanje uvjeta u prirodi ključ je za uspješan uzgoj svake biljke, pa tako i D. californice.


U vrućim ljetnim danima preporučljivo je zalijevanje dva puta dnevno, ujutro i navečer. Ako svakodnevno zalijevanje nije moguće, upotrijebite metodu pladnja i držite biljku u malim količinama vode, ne veće od 1 cm.

Darlingtonia je tolerantna na relativno tvrdu vodu, do 150 ppm otopljenih minerala, pa upotreba destilirane vode (ispod 50 ppm otopljenih minerala) uopće nije potrebna sve dok dopuštate da se voda odvodi. Ako svoju biljku odlučite smjestiti u stajaću vodu, trebali biste koristiti destiliranu vodu.


Supstrat

Najuspješniji supstrat za sadnju darlingtonije je mješavina jednog dijela tresetne mahovine (peat moss, odnosno treset) i dva dijela perlita. Preporučljivo je na vrh mješavine dodati živog sphagnuma kako bi se spriječila erozija uzrokovana gornjim zalijevanjem. Što se tiče presađivanja, preporuka je jednom godišnje promijeniti supstrat.

Tegle

Idealna vrsta posude za darlingtoniju je niska i široka. Darlingtonija ima kratke korijene, tako da spremnik ne mora biti visok. Međutim, budući da se samo propagiraju dugim podzemnim izdancima, posuda mora biti široka. Također, nije loše probušiti rupe na bočnim stranama posude za bolju drenažu, dok su rupe na dnu posude nužne.


Zimska njega

Darlingtoniji je potrebno osigurati 3-4 mjeseca zimskog mirovanja potaknuto hladnim temperaturama (ispod 10 ° C) i kraćim dnevnim svjetlima.Za vrijeme mirovanja, darlingtonija može izdržati pad temperature do -7 ° C. Sve dok se temperature tijekom dana povećavaju iznad 0° C, biljke nije potrebno posebno zaštiti. Međutim, čak i dok miruju, darlingtoniju je potrebno zalijevati, čak može stajati u stajaćoj vodi kako bi se spriječilo isušivanje tla.

Ako vremenske prognoze predviđaju da će dnevna temperatura ostati ispod smrzavanja dulje od nekoliko dana, potrebno je zaštititi biljke od opeklina dobivenih mrazom, one nastaju zbog dehidracije tijekom dugotrajnog smrzavanja. Tada je biljke potrebno prekriti ceradom ili ih premjestiti u negrijani prostor. Kad dnevna temperatura poraste iznad smrzavanja, biljku je potrebno otkriti i dopustiti joj da nastavi mirovanje kao i obično. Darlingtonia Californica: https://docs.google.com/document/d/1sQqTr52XQphRCSB59mFBnXKzRfaBTHpk3EubRapFTvQ/edit?usp=sharing https://www.youtube.com/watch?v=zK9oGEw5qLM https://www.youtube.com/watch?v=XebZMWy2SLU&t=1s

IZVOR:

14 views0 comments

Recent Posts

See All

留言


Post: Blog2_Post
bottom of page