top of page

Utricularia, Genlisea, Utricularia graminifoliaVrste Genlisea i kopnene Utricularia koje se obično uzgajaju potječu iz tropskih i suptropskih područja u Južnoj Americi i Africi, a neke vrste Utricularia su iz Australije. Ove vrste se vrlo lako uzgajaju, a mnoge mogu postati korov u kolekcijama mesožderki.

Genlisea i kopnena Utricularia općenito se uzgajaju zbog svojih cvjetova, iako biste mogli razmotriti da uzgojite nekoliko njih u maloj čaši kako biste mogli promatrati zamke koje su inače ispod zemlje te su izgrađene od pravog lišća. Tim zamkama hvataju male organizme koji žive u tlu. Ono što vidite iznad zemlje su proširene stabljike nalik lišću.Kopnene Utricularia obično nisu previše izbirljive u pogledu tla. Zapravo, radije obitavaju u posudama pored onih posuda u koje ih sadite (upozoreni ste!). U divljini se vrste mogu naći u čistom pijesku, tresetnom pijesku, lateritskom tlu i guku. Genlisea nastoji ostati tamo gdje ju posadite. Razina vode je obično blizu ili čak malo iznad površine tla. U „zatočeništvu“ obje dobro rastu u čistom sphagnumu kao i u standardnoj mješavini - treset: pijesak 1: 1. Mogu se uzgajati u posudama koji sjede u maloj količini vode poput Drosera, ali se mogu uzgajati i u posudama bez odvodnjavanja. Poput drugih mesožderki, zahtijevaju čistu vodu (destiliranu ili kišnicu) i može ih ubiti bilokakvo gnojivo u tlu.


Neke vrste su jednogodišnje ili kratkotrajne višegodišnje. Bilo bi poželjno da skupljate svako sjeme koje dobijete od odraslih biljaka da imate dugoročno te mesožderke. Čak i višegodišnja Utricularia može postati kratkotrajna ako ju zanemarite. Utricularia stalno voli nastanjivati novo tlo. Uobičajena tehnika za njihovo razmnožavanje je micanje polovice zemlje i biljaka iz posude i zamjenjivanje svježom zemljom. To vam daje dvije posude s biljkama. Ako želite stotine posuda s Utricularia, razmonožite ih iz reznica stabljike.


Posijte sjeme Genlisea i Utricularia na površinu vašeg medija po izboru. Medij bi trebao biti mokar do vrlo mokar. Posude sa sjemenkama stavljam u plastične vrećice sa zatvaračem s vodom dubine nekoliko centimetara. Vrećice bi trebale biti pod fluorescentnim svjetlima, ali pazite da ih ne držite preblizu jer biste mogli skuhati sadnice. Nakon što sjeme proklija, izvadim posude iz plastičnih vrećica i posudu stavim u terarij. Sadnice u početku mogu malo sporije rasti, ali imajte strpljenja.


Utricularia graminifolia

Tlo: treset na dnu vode

Posuda: kada ili akvarij napunjen plitkom vodom

Zalijevanje: močvarna voda bogata taninima, pH 5,0-6,5.

Svjetlo: djelomično do svijetlo

Temperatura: tropska

Vlažnost: 100%, potopljeno

Mjesto: tropski akvarij, vrtni bazen, močvara, staklenik

Stanje mirovanja: ne

Stanište

Utricularia graminifolia potječe iz izvora jugoistočne Azije, uključujući južnu Kinu, Indiju, Šri Lanku, Burmu, Laos i Vijetnam. Amfibijski je organizam, raste uz rubove, unutar i izvan vode. Preferira kiselu vodu (pH 5.0-6.5), siromašnu hranjivim tvarima. Tipično raste na slabom svjetlu. Ima naviku prostiranja i često tvori široko rasprostranjene tepihe od lišća. Njezine klopke su poput mjehura duž razgranate mreže stolona. Hrani se infuzorijama, malim vodenim organizmima.


Kultura

U. graminifolia je izvrsna tropska akvarijska biljka. Dobro se rasprostranjuje na dnu, a nakon što se „ukorijeni,“ gusto će narasti. Voda u kojoj je nastanjena trebala bi biti tropska; siromašna hranjivim tvarima, mekana i kisela. Svjetlo bi trebalo biti slabo i na mjeraču vremena 10-14 sati dnevno. Kada prvi put stavite Utricularia graminifolia u akvarij, pričvrstite ju šljunkom, diskovima od kokosove vlakna ili kamenom vunom. Tu može pomoći pinceta. U prvih 6-8 tjedana smanjite svjetlinu dok se biljka ne privikne na uvjete. Koristi joj CO2. Gnojidba joj neće biti potrebna, ali će imati koristi od prehrane živim infuzorijama.

Razmnožavanje

U. graminifolia se može razmnožavati dijeljenjem rizoma. Sjemenke sporo rastu i trebaju stalne uvjete.

Mirovanje

U.graminifolia je tropska biljka i ne zahtijeva mirovanje.

Hranjenje

Mjehurići ili klopke se nalaze ispod tla i prilično su malene. Uobičajena "hrana" su infuzorije, mali rakovi i cilijadi. Hvatanje obilnog plijena značajan je faktor rasta. Kada ima sve što joj je potrebno za rast i opstanak, Utricularia graminifolia radi izvrstan posao privlačenja i hvatanja plijena.


Ukorjenjivanje

U. graminifolia može biti izazovno. Za početnu sadnju se preporučuje 20 četvornih centimetara. Razmislite o tome da ju počnete uzgajati kao kopnenu mjehuricu u tresetnoj gnojnici kako biste izgradili biljni materijal prije sadnje. Izbjegavajte zakopavanje ribe.Izvor:

https://carnivorousplantnursery.com/blogs/carnivorous-plant-information/growing-tips-for-utricularia-graminifolia?fbclid=IwAR2vDq15IPQBZuts7rTU9nmoA2P7KHRhjbtvJfwIrtPdrYqc5tdzMZh2hCU


38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page