top of page

Nepenthes (Tropski vrčevac/vrčonoša)

Updated: Aug 12, 2021


Nepenthes Gaya

Općenito

Tropski vrčonoše (lat. Nepenthes) rod su mesožderki koje karakteriziraju lovke u obliku vrčeva. Njihovo prirodno stanište obuhvaća tropska područja uz Indijski ocean ( Madagaskar, Sejšeli, Indija, Indokina, Malezija, Australazija). Rod broji 160+ vrsta te se svakih par godina otkrije vrsta. Uz to postoji bezbroj prirodnih i kultiviranih križanaca. Većina vrsta su grmolike penjačice ili puzavci. Neke vrste mogu narasti više desetaka metara, a neke su kompaktne. U ovom rodu prisutna je velika raznolikost.


Kupnja

U našim vrtnim centrima najčešći je hibrid Nepenthes x ventrata ( križanac N. ventricose i N. alate), iako se često krivo imenuje na deklaracija (kao jedna od tih dviju vrsta; to se zna dogoditi i kod drugih). Drugi popularni hibridi su N. x “Rebecca Soper” (N. ramispina i N. ventricosa), N. x hookeriana (N. ampullaria i N. rafflesiana) te N. x “Bloody Mary” (N. ampullaria i N. Ventricosa) itd. Biljke se mogu nabaviti i na internetu, kao i sjeme, no uzgoj i sjemena ne preporuča se početnicima.

Nepenthes x ventrata

Supstrat i zalijevanje

Ako ćete biljku presaditi nakon kupnje, što se preporuča, koristite standardnu mješavinu za mesožderke (1:1 perlit i treset). Može se držati u suhom ili živom Sphagnumu (mah tresetar), u mješavini njih, sa perlitom ili bez njega. Supstrat mora biti prozračan, no isto tako mora zadržavati vodu. Supstrat bi uvijek trebao biti vlažan na dodir, no ne natopljen. Nepenthese se ne preporuča držati u tacnama sa vodom. Nepenthesi bolje toleriraju tvrdu vodu od većine, no najbolje ih je zalijevati destiliranom vodom ili kišnicom. Na Vama je da eksperimentirate, ako želite :).


Svjetlost

Biljke bi trebale biti na parcijalno osunčanom mjestu (treba im par sati direktnog sunca) za uspješan rast i razvoj. Ako biljke ne primaju dovoljno svjetlosti, razvit će male i deformirane vrčeve, ili ih neće uopće razviti. S druge strane, ne preporuča se biljke nakon kupnje staviti na direktnu svjetlost, već ih postepeno treba navikavati. Nepenthes x "Rebecca Soper"Vlaga Nepenthesi vole vlagu. Ako je vlaga u stanu niska, trebat će im više mjeseci da se naviknu. Najčešće se dogodi da nakon kupnje strune većina vrčeva na biljci. Nakon perioda privikavanja , izrast će novi vrčevi. Možete im pomoći tako da kupite ovlaživač.

Nepenthes Rebecca Soper

Temperatura

S obzirom na nadmorsku visinu na kojoj rastu, Nepenthesi se dijele na tri kategorije: highland (visinski) , intermediate (intermedijarni) i lowland (nizinski). Hibridi poput ventrate i “Rebecce Soper” su križanci dvaju visinskih Nepenthesa, što znači da im je optimalna dnevna temp. oko 25 C, a noćna oko 15 C. Nizinski hibridi poput hookeriane vole više temperature i višu vlagu. Naravno takve uvjete je ponekad teško postići, te će oni tolerirati temperature od 10-tak do 30-tak C. Nikako se ne smiju zimi držati vani.


Hranjenje/gnojidba

Nepenthesi se kao i ostale mesožderke “hrane” kukcima, odnosno dobivaju nutrijente iz njih. Za pravilan rast potrebno je da ulove par kukaca svakih par tjedana. Ukoliko nema kukaca, možete ih hraniti osušenim kukcima ili hranom za ribice (najbolje kuglicama za Betta ribice). Nemojte staviti previše jer će vrčevi istrunuti. Također se mogu koristiti Osmocote kuglice, no u malim količinama (kuglica ili dvije po vrču, ovisno o veličini), no takva hranidba preporuča se iskusnijim uzgajivačima. Gnojidba Nepenthesa nije potrebna i ne preporuča se.


Razmnožavanje

Nepenthesi su dvodomne biljke što znači da je svaka jedinka muška ili ženska. S toga ako nemate mušku i žensku biljku možete odrezati cvijet. Vegetativno razmnožavanje kod Nepenthesa dolazi u obliku bazalnih izdanaka i reznica stabljike.


Izvor:

27 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page