top of page
Writer's pictureBiljke mesožderke HR

Kako odabrati svjetla za biljke? - za početnike

Updated: Aug 14, 2021


Tehnološka dostignuća suvremenog doba otvorila su mogućnost uzgoja različitog bilja u umjetnim uvjetima. Svjetla i ostala oprema više nisu preskupi te su sve dostupniji entuzijastima koji bilje uzgajaju iz vlastitog zadovoljstva. Često se nameće pitanje koje svjetlo odabrati i koja je uopće razlika među brojnim svjetlima koja se pojavljuju na tržištu. Ovo nije članak za profesionalce već samo osnovne smjernice za pomoć pri odabiru svjetla i razumijevanje razlike između svjetala koja je moguće kupiti. Namijenjen je početnicima koji zbog svakakvih svjetala na tržištu ne znaju odakle krenuti. VRSTE SVJETLA

HPS svjetlo

HPS i HID Ovo su svjetla visokog intenziteta koja će bez sumnje dati najbolje rezultate, ali troše jako puno struje i stvaraju puno topline te zahtijevaju veći prostor za uzgoj jer moraju biti prilično visoko iznad biljaka. Nalazimo ih raznih jačina u rasponu od 75w pa sve do 1000w i temperaturama svjetla u rasponu od 2400k do 6000k. Sve skupa nije baš jeftina opcija i namijenjeno je profesionalcima za komercijalni uzgoj pa na njih nećemo trošiti riječi.


T5

CFL žarulja (E14, E27, E40, HO T5) CFL žarulje se još uvijek često upotrebljavaju, međutim, sada već pripadaju staroj tehnologiji. Također ih nalazimo raznih jačina i raznih temperatura svjetla. Pripada svjetlima slabijeg intenziteta što zahtjeva da svjetlo bude blizu biljaka. Preporučena jačina je minimalno 50w s temperaturom boje od 3500k ili 6500k. CFL žarulja od 50w nije energetski učinkovita jer stvara više topline nego iskoristivog svjetla. Treba biti blizu biljaka (10cm – 25cm) pa riskirate prebrzo sušenje supstrata, takozvani „heat burn“ i malu pokrivenost prostora za uzgoj. Ako se već odlučite na ovaj tip svjetala, radije odaberite T5 cijevi. T5 cijevi pružaju veću pokrivenost prostora za uzgoj, jačeg su intenziteta i tijekom svog životnog vijeka vrlo malo gube na intenzitetu te je time isplativija od klasične CFL žarulje. Također, potrebno je minimum 50w i temperatura svjetla 3500k ili 6500k, ali moja preporuka je minimum 96w raspoređeno u 4 cijevi. Preporučena visina svjetla je od 10cm do 25cm, a time pokriva prostor veličine 60cm x 30cm. Za sva gore navedena svjetla vrijedi pravilo što više lumena to bolje. High Output LED svjetla za uzgoj bilja Now we are talking! Do nedugo HO LED svjetla bila su nedostupna entuzijastima zbog svoje cijene, ali brzim razvojem tehnologije i tržišta svjetala za uzgoj bilja i to se promijenilo. Tržište je preplavljeno raznim LED svjetlima, ali nisu sva svjetla dobra za vaše bilje. Tako se pojavljuju svjetla s čipovima raznih jačina, ali koncentrirat ćemo se na ona koja će odraditi posao. Danas se svjetla oglašavaju kao da imaju 600w, 1000w, 2000w i slično, ali to zapravo nije njihova stvarna snaga. Kako onda odabrati LED svjetlo? Bitno je pronaći u specifikacijama njihovu stvarnu potrošnju struje. Kakva god snaga bila deklarirana, neka joj stvarna snaga bude minimalno 50w. Moguće je odabrati dvije varijante a to su 7+ band full spectrum 380nm – 800nm( blurple) ili bijela s rasponom temperatura od 2400k do 6500k, ali preporuka je koristiti 3500k ili 6500k full spectrum.


High output LED

7+ band full spectrum Led svjetlo za uzgoj bilja Ova svjetla odašilju specifičnu rozo ljubičastu boju. To je zbog toga što sadrže samo one valne duljine iz spektra koje biljka koristi za fotosintezu(PAR). Vrijeme je pokazalo da samo plava i crvena nisu dovoljne pa je potrebno potražiti svjetlo koje je deklarirano kao „full spectrum“ te sadrži minimalno 7 valnih duljina uključujući i bijelu, UV (ultra violet ) i IR(infra red). Kod ovih svjetala vam lumeni i lux-i ništa ne govore jer je ovdje bitan PAR(Photosynthetically Active Radiation). Prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće:

  1. 7+ band Full spectrum 380nm-800nm + white

  2. Minimum 50w stvarne potrošnje struje (moja preporuka je 100w - 130w za prostor 60cm x 50cm na 40cm do 50cm visine )

  3. Poželjno je da bude otporna na vlagu

3500k ili 6500k white full spectrum LED Također HO svjetla, ali ovdje vam lumeni i luxi mogu biti dobar orijentir pa opet vrijedi što više to bolje. Ugodnije su za oči od blurple svjetala te ćete moći uživati u stvarnim bojama vaših biljaka. Prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće:

  1. 3500k ili 6500k full spectrum

  2. Minimum 50w stvarne potrošnje struje (moja preporuka je 100w - 130w za prostor 60cm x 50cm na 40cm do 50cm visine)

  3. Poželjno je da bude otporna na vlagu

Kako koristiti HO LED svjetlo? Česta preporuka je držati svjetlo što bliže biljkama. To nije sasvim točno jer to ovisi o stvarnoj snazi i jačini čipova koji se koriste te o tome koliko sati svjetla dajete svojim biljkama. Preporučeni odnos visine i trajanja svjetla najvjerojatnije ćete dobiti u uputama proizvođača, ali ova svjetla nikako nemojte držati bliže od 30cm. Iako su većina mesojednih biljaka veliki ljubitelji jakog sunca koje pruža neusporedivo više luxa nego bilo koje svjetlo za uzgoj, s LED svjetlom je ipak moguće spaliti svoje biljke. Naime, u prirodi je sunce nekad jače, a nekad slabije. Ponekad je oblačno, ponekad kiši, a i stalno se mijenjaju intenzitet i kut pod kojim biljka uzima svijetlo za fotosintezu. Kod LED svjetla je biljka uvijek jednako izložena svjetlu. Bitno je pratiti biljke dok ne upoznate svoje svjetlo. Jedan od fenomena kod LED svjetla je da takozvani „light burn“ dolazi sa zakašnjenjem. To znači da je biljka u trenutku kada je pokazala light stress već akumulirala dovoljno stresa da prijeđe u light burn kojeg ćete teško zaustaviti . Dakako, moguće je da se biljka i oporavi, ali za to će trebati vremena. Kada primijetite na svojim biljkama „full sun colors“, odnosno boje kakve bi imale da borave cijeli dan na izravnom suncu, vrijeme je da podignete svoje svjetlo i pratite situaciju kako nebi spalili svoje ljubimce. Kao neki orijentir mogu navesti svoje iskustvo. 300W 7 band full spectrum LED sa stvarnom potrošnjom od 130w najbolje rezultate je davala na visini od oko 50cm i 16 sati svjetla na dan. Kada je svjetlo postavljeno više, biljke će malo sporije dobivati boju, ali će biti sigurnije od paljenja svjetlom ili toplinom. Uvijek možete malo spustiti svjetlo, ako biljke ne dobivaju boje koje bi trebale. Iako se radi o LED tehnologiji, ova svjetla stvaraju određenu količinu topline. Obvezno je nošenje pripadajućih zaštitnih naočala s UV filterom kako ne biste riskirali oštećenja očiju zbog jakog svjetla i UV zračenja! Full spectrum COB svjetla za uzgoj biljaka Ova svjetla su jednako učinkovita kao i HO LED svjetla za uzgoj biljaka i za njih vrijede gotovo ista pravila kao i za HO LED, ali se razlikuju po tome što su sve potrebne valne duljine(PAR) sadržane na jednom čipu i time imaju puno manju pokrivenost prostora za uzgoj. Rješenje je postaviti više svjetala. Također ih je moguće naći u blurple, 3500k i 6500k varijanti.


Prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće:

COB
  1. 3500k ili 6500k full spectrum ili 7+ band full spectrum 380nm – 800nm + bijela

  2. Minimum 50w stvarne potrošnje struje (moja preporuka je 100w za prostor 60cm x 60cm na 30cm – 40cm visine )

  3. Poželjno je da bude otporna na vlagu

LED T5 full spectrum 6500k Ovdje također vrijedi pravilo što više lumena to bolje. Uglavnom su po svojim svjetlosnim performansama vrlo slična T5 fluorescentnim cijevima, ali proizvode znatno manje topline i troše znatno manje struje. Svjetla koja testiram su jeftina varijanta iz on line prodaje, ali su moja mjerenja pokazala da set up 4 x 7w LED T5 proizvodi jednako svjetla kao i 4 x 24w T5 cijevi. Kao i kod pravih T5 poželjno je da budu što bliže biljkama, a to je i moguće jer proizvode vrlo malo topline. Osobno ih držim 10 centimetara iznad biljaka. Koristim ih u propagatoru za sijanje sjemena.

LED T5

​Prilikom odabira obratite pažnju na sljedeće:

  1. 6500k full spectrum

  2. Minimum 50w stvarne potrošnje struje (moja preporuka je minimum 28w za prostor 60cm x 30cm )

  3. Poželjno je da bude otporna na vlagu

Što još?

  1. Kod svih svjetala je poželjno nošenje zaštitnih naočala.

  2. Neovisno o vrsti svjetla koje odaberete potrebno je osigurati dobru ventilaciju, strujanje zraka i vlažnost ovisno o potrebama biljke koju uzgajate.

  3. Osigurajte svojim biljkama 14 – 16 sati svjetla dnevno

  4. Niti jedno svjetlo ne radi isto te je potrebno ugađanje proizvođačeve preporučene visine ovisno o reakcijama vaših biljaka i koliko sat je svjetlo upaljeno.

  5. Poželjno je osigurati refleksiju svjetla od samog prostora za uzgoj. To možemo postići bojanjem prostora u mat bijelu boju ili obući u diamond mylar foliju jer time iskoristivost svjetla podižete i za 50%. Aluminijska folija ili sjajna bijela boja nisu dobre jer se kod njih javljaju takozvani "hot spots" što dugoročno neće biti dobro za vaše biljke.


I za kraj.. Bitno je naglasiti da postoje svjetla različitih proizvođača koja se razlikuju po kvaliteti i performansama. Razlike mogu biti velike pa vrijedi pravilo „koliko para toliko muzike“. Velike su razlike u cijeni, ali moguće je među jeftinijim svjetlima pronaći svjetlo koje će dobro raditi. Glavna razlika između skupih i jeftinijih svjetala je da jeftinija svjetla za istu potrošenu količinu struje proizvode više topline od skupih i imaju kraći vijek trajanja.

379 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page