top of page

Hladno otporne pinguicule


Hladno otporne sorte Pinguicula, tzv. butterworts, teško je pronaći u uzgoju, vjerojatno zato što se, za razliku od saracenija, venerinih muholovki ili rosika, teže razmnožavaju i sporo rastu iz sjemena. Cijenjene su među kolekcionarima zbog svojih bujnih rozeta i cvijeta koji izgledom podsjeća na cvijet orhideje.


PODRIJETLO

Većina hladno otpornih pinguicula u uzgoju porijeklom je iz planinskih područja zapadne Europe, ali nekolicina dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i umjerene istočne Azije.


GDJE IH DRŽATI?

Hladno otporne pinguicule najbolje uspijevaju posađene na otvorenom ili u posudama na sunčanoj prozorskoj daski ili terasi. Mogu se uzgajati pokraj ribnjaka ili u fontani, samo je potrebno održati rozetu biljaka iznad vode. Zbog njihovih specifičnih zahtjeva za tlom, potrebno je izbjegavati saditi ih izravno u zemlju.SUNČEVA SVJETLOST

Tijekom vegetacijskog razdoblja za pinguicule je optimalno vani u polusjeni, mogu podnijeti i izravno sunce, ovisno o ljetnim temperaturama. U područjima gdje ljetne temperature rijetko prelaze 29° C, hladno otporne pinguicule mogu rasti na punom suncu tijekom cijelog dana. U područjima gdje su ljeta još toplija, za rast ovih pinguicula idealna je polusjena. Hladovina izaziva propadanje biljke.


TOLERANCIJA NA VISOKE TEMPERATURE

Hladno otporne pinguicule planinske su biljke, stoga su hladne noći neophodne. Ako su ljetne noći prirodno prohladne, pinguicula će vjerojatno aktivno rasti do prvog mraza jeseni. Ako su ljetne noći prirodno tople, biljka će vjerojatno imati kratku sezonu rasta i ući u stadij mirovanja od sredine do kraja ljeta. Općenito, što je ljeto toplije, sezona rasta je kraća. Okolnu temperatura može se djelomice ublažiti zaklonivši pinguiculu među ostale biljke u posudama ili uzgajajući biljku u blizini velike saracenije. Ako je sezona rasta kratka, sljedeća vegetacija može biti malo zaostala u razvoju. Često se mogu naći velike, snažne biljke koje rastu u blagoj morskoj klimi, poput one na obali pacifičkog sjeverozapada.ZALIJEVANJE

Pinguicula zahtijeva vodu bez minerala. Tlo neka bude stalno vlažno. Preporuka je da je posuda biljke postavljena u malu količinu stajaće vode. Ako je biljka uzgajana u ribnjaku ili fontani, potrebno je izbjegavati utapanje krune biljke.


SUPSTRAT

Pinguicula zahtijeva tlo bez hranjivih sastojaka koje osigurava dobru drenažu i prozračivanje. Preporuka je koristiti blago pjeskovitu smjesu tla od 1 dijela tresetne mahovine, 1 dijela perlita i 1 dijela pijeska. Obična zemlja za cvijeće, kompost ili gnojivo nisu pogodni za uzgoj pinguicula.


BRIGA ZA PINGUICULE ZIMI

Hladno otpornim pinguiculama treba 3-4 mjeseca zimskog mirovanja koje je potaknuto hladnim temperaturama (ispod 10 ° C) i kraćim dnevnim svjetlima. Kada ove pinguicule uđu u stanje mirovanja, otpast će im lišće te će prestati rasti. Dok miruju, mogu izdržati preko noći mraz do -7 ° C. Sve dok se temperature tijekom dana povećavaju iznad ledišta, nije im potrebna nikakva zaštita. Međutim, čak i dok miruju, biljke će i dalje morati sjediti u maloj količini stajaće vode kako bi spriječile isušivanje tla.


IZVOR :

12 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


Post: Blog2_Post
bottom of page