top of page

Briga o Venerinoj muholovki

Updated: Aug 12, 2021


Dionaea muscipula B52

Osnovna pravila

1. Ne koristite terarij jer ćete je ubiti

2. Koristite isključivo destiliranu vodu ili kišnicu

3. Uzgajajte je na otvorenom i pružite joj najmanje 6 sati direktnog sunca

4. Ne prihranjujte Venerine muholovke. Hranu će uloviti same.

5. Za presađivanje koristite kombinaciju bijelog treseta i perlita/kvarcnog pijeska

Venerina muholovka, Dionaea muscipula, sa svojim lišćem nalik na usta, najznamenitija je od svih mesožderki i jedna od najprepoznatljivijih biljaka na svijetu. Zahvaljujući svojoj popularnosti u uzgoju, postoji mnogo različitih kultivara ove vrste, koji dolaze u fantastičnom nizu veličina, oblika i boja.

Gdje rastu?

Dionaea muscipula

Venerine muholovke porijeklom su iz radijusa od 145 kilometara oko Wilmingtona u Sjevernoj Karolini, a rastu u sunčanoj obalnoj močvarnoj savani. Ta se regija ljeti jako zagrijava, a zimi se može vidjeti snijeg, što Venerinu muholovku čini daleko od tropske biljke.

Gdje je držati?

Pružite joj najmanje 6-8 sati direktnog sunca. Muholovke najbolje uspijevaju na otvorenom u visokoj, plastičnoj posudi zbog velikih potreba za direktnim suncem. Nikako koristiti trerarij ili je držati na jedva osunčanoj prozorskoj dasci.

Potreba za svjetlom

Dionaea muscipula Red sawtooth

Tijekom sezone rasta držite muholovke vani na direktnom suncu. Dajte im 6 ili više sati izravne sunčeve svjetlosti za snažan rast. Ako to nije moguće, osigurajte najmanje 4 sata izravne sunčeve svjetlosti s jakim neizravnim svjetlom tijekom ostatka dana. Vaša biljka neće biti tako živopisne boje kao ona uzgojena na punom suncu, ali moći ćete održavati pristojan rast.

Tolerancija topline

Muholovke jako dobro podnose ljetne vrućine. Potječu iz područja u kojem se ljeti obično javljaju temperature iznad 32 ° C. Otkrivamo da aklimatizirane biljke imaju svoj najjači rast u razdobljima topline, poput sredine do kasnog ljeta.

Voda

Dionaea muscipula Green microdent

Za muholovke je potrebna voda bez minerala. Koristite samo destiliranu/revers osmosis vodu ili čistu kišnicu! Minerali u vodi za piće ubijaju mesožderke!

Zalijevanje

Njihovo tlo treba biti stalno vlažno. Više vole da imaju tlo koje nije stalno mokro. Međutim, tlo se nikada ne smije osušiti. Ostavite da se zemlja osuši do točke kada je samo vlažna, a zatim temeljito zalijevajte biljku dok se tlo potpuno ne natopi. Zatim pustite da se tlo osuši do te mjere da je ponovno vlažno prije nego što ponovite postupak. Mnogi uzgajivači postavljaju lteglu Venerine muholovke u tanjurić s vodom na 30 do 45 minuta i dopuštaju tlu da upije onoliko vode koliko stane. Alternativno, uživaju kad ih se napoji s vrha. Polijevanje vode preko vrha posude i dopuštanje da se upije u tlo odnijet će malo dušika u tlo i prozračiti korijenje. U svakom slučaju, zalijevajući venerinu muholovku, osigurajte da je tlo temeljito i ravnomjerno natopljeno do kraja. Zatim prije ponovnog zalijevanja pustite da se zemlja osuši do te mjere da je jedva vlažna. Jedna od uobičajenih metoda je postavljanje tegle s Venerinom muholovkom u tanjurić sa 1-5 cm vode, ovisno o visini tegle. Savjetujemo da pri toj metodi koristite visoke tegle, a vodu dodajete kada se tanjurić osuši.


Tlo - medij za presađivanje

Kao medij koristite mješavinu bijelog treseta i perlita ili kvarcnog pijeska.Mnogi uzgajivači koriste mješavinu bijelog treseta i perlita u količini 50:50 ili bijeli treset i silikatni pijesak. Čisti bijeli treset je također u redu.

Venerine muholovke nisu užasno izbirljive u vezi s tlom ili mješavinom tla u kojem rastu sve dok je riječ o nekom obliku dugih vlakana sfagnuma ili sfagnumske tresetne mahovine koja osigurava da u mediju nisu hranjive tvari i minerali. Korištenje perlita pomaže im održavati prozračno tlo što omogućuje zdrav rast korijena koji dovodi do većih, robusnijih biljaka.


Dionaea muscipula Fused tooth

Zimska njega

Muholovke zahtijevaju 3-4 mjeseca zimskog mirovanja izazvanog hladnim temperaturama (ispod 50 ° F ili 10 ° C) i kraćim dnevnim svjetlom. Prije ulaska u stanje mirovanja, odbacit će ljetne listove i prestat će rasti. Dok miruju, vaše biljke mogu izdržati preko noći do -7 ° C. Sve dok se temperature tijekom dana povećavaju iznad točke ledišta, ne trebate ih štititi. Međutim, čak i dok miruju, treba paziti da se medij ne osusi, ali nije ih potrebno natapati kao u sezoni rasta.

Prezimljavanje u mini plasteniku

Ako vremenske prognoze predviđaju da će dnevna temperatura ostati ispod smrzavanja dulje od nekoliko dana, trebat ćete zaštititi svoje biljke od mraza, vrste dehidracije koja se događa tijekom dugotrajnog smrzavanja. Pokrijte svoje biljke ceradom (ili ih premjestite u negrijani prostor). Kad dnevna temperatura poraste iznad smrzavanja, možete otkriti svoje biljke i dopustiti im da nastave mirovati kao i obično. Ako živite u zoni 6 ili hladnijoj, područjima u kojima temperatura rutinski padne ispod nule više od tjedan dana, morat ćete malčirati svoje biljke za prezimljavanje.


Održavajte vlagu u tlu kad god temperatura poraste iznad ledišta. Otkrijte svoje biljke u rano proljeće.

Sretno!

Izvori:

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page