top of page

Briga o Heliamphori

Updated: Jul 31, 2021


Heliamphore, obično zvane Vrčevi sunca ili močvare, možda su najtajanstvenije i najelegantnije od svih vrčevaca. Za razliku od raskošnog Nepenthesa ili impozantne Sarracenie, odrasla Heliamphora više predstavlja sugestiju mesožderstva nego izjavu. Pomažu nam da zamislimo kako su mogle izgledati prve biljke vrčevci.



Dolazeći iz udaljenih planina sjeverne Južne Amerike, čini se da su neke od Heliamphora jedva nešto više od smotanog lišća, dok su druge razvile blistave boje poput svojih sjevernih rođaka Sarracenije. Odrasla Heliamphora je zapanjujuća i često će očarati one koji je vide prvi put. Trenutno je identificirano više ili manje petnaest vrsta, ali najčešća vrsta koja se nalazi u uzgoju je hibrid koji se prirodno javlja, Heliamphora heterodoxa x minor. Heliamfore rastu vrlo sporo. Mlada biljka možda neće proizvesti svoj prvi, pravi vrč dok ne napuni 5 godina, a može proći još 5 godina prije nego što proizvede svoj prvi cvijet! Ako ste u prošlosti uspješno uzgajali Nepenthes i druge tropske mesožderke, uživat ćete u izazovu držanja Heliamphore. Ako ste novi u uzgoju biljaka mesožderki, prvo steknite neko iskustvo s drugim biljkama.


Porijeklo

Heliamfore su porijeklom iz tepuisa Venezuele, s ograničenijom rasprostranjenošću u sjevernom Brazilu i južnoj Gvajani.

Gdje rastu

Heliamphora preferira vrlo stabilne uvjete uzgoja. Aklimatizirat će se na nižu vlagu ako su temperature relativno stabilne tijekom dana. Velike fluktuacije i vlage i temperature usporit će ovu biljku još više, a mogu čak uzrokovati i padanje lišća. Međutim, mnogi su uzgajivači uspjeli uzgajati Heliamforu na sunčanim prozorskim daskama bez propuha na kojima temperature ostaju između 16 ° i 27 ° C, i danju i noću. Inače, ovo je jedna od rijetkih iznimki u kojoj dobro prozračeni terarij može biti dobra opcija za stabiliziranje temperature i vlage.


Sunčeva svjetlost

Heliamphora zahtijeva priličnu količinu sunčeve svjetlosti, čime uzgajivač može imati malo dilema. U većini domova povećavanje sunčeve svjetlosti znači i povećanje temperature okoline, što će djelovati loše po biljke (njihovo divlje stanište je tropsko gorje, gdje je i svijetlo i hladno). Ako biljku uzgajate u otvorenom terariju, morat ćete se koristiti umjetnom rasvjetom. Nikada ne dajte svojoj biljci izravnu sunčevu svjetlost dok je u terariju - to je poput parkiranja automobila na suncu i vaša će se biljka skuhati. Koristite fluorescentne cijevi od 40 w ili LED rasvjetu. Udaljenost rasvjetnog tijela prilagodite performansama. Svjetlo bi trebalo biti uključeno 16 sati tijekom proljeća i ljeta, te 12 sati tijekom jeseni i zime.

Voda

Heliamfori nije dobro da sjedi u puno vode. Držite biljku u ne više od 1 cm vode u podlošku. To pomaže u održavanju tla vlažnim u svakom trenutku i osigurava određenu vlažnost oko biljke, a medije održava prozračenima, bez stajaće vode. Druga mogućnost je biljke jednostavno zalijevati nekoliko puta tjedno. Heliamphoru zalijevajte kroz vrčeve. U redu je ako voda uđe u njihove vrčeve, to se prirodno događa u divljini kad pada kiša. Pazite da se tlo nikada ne isuši i uspostavite vodenu rutinu. Za vrućih dana možda bi bilo dobro zalijevati ujutro i navečer, ali poželjno je da Heliamphora ne osjeća temperature iznad približno 28 ° C. Bez obzira na način zalijevanja, koristite vodu bez minerala kad god je to moguće.

Tlo

Tlo mora biti i dobro prozračeno i zadržavati vlagu. Ako je moguće, upotrijebite živu mahovinu sfagnum(Sphagnum). Inače će biti dobra i jednostavna mješavina jednakih dijelova suhe mahovine sphagnuma s dugim vlaknima i perlita . Ova smjesa pruža izvrsnu drenažu i prozračivanje. Izbjegavajte upotrebu tla, komposta i gnojiva.




Izvor:

Heliamphora Sarracenia Northwest: https://youtu.be/0HZDriczgFc

9 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page