top of page

Mala škola karnivora 9 - Mirovanje (Dormancy)
Period mirovanja je razdoblje u kojem biljka prestaje rasti i razvijati se. Biljke u hladnijim regijama često "umiru" i mogu se činiti kao da su mrtve. Svrha mirovanja je očuvanje energije. Mnoge biljke ulaze u nju zbog uvjeta okoliša, poput niskih temperatura, koje bi ograničile sposobnost biljke da funkcionira i stvara vlastitu hranu.


Zimsko mirovanje je kada stanje mirovanja biljke pokreće smanjena svjetlost ili hladnije temperature na ono što se naziva predviđanjem. To omogućuje biljci da potpuno zaspi prije pojave nepovoljnih uvjeta, čak i nižih temperatura. Posljedica mirovanja je kada biljke ne miruju sve dok ne nastanu nepovoljni uvjeti. Prediktivno mirovanje je kada biljka uđe u stanje mirovanja prije nepovoljnih uvjeta. To je ono što većina biljaka mesožderki doživljava.


Zbog toga je važno znati normalne uvjete uzgoja za određenu biljku koju uzgajate. Mirovanje će se morati pokrenuti i završiti u isto vrijeme kao da biljka živi vani. To je točno bez obzira je li biljka uvijek unutra ili je unjeta samo za zimu.

Većina mesožderki raste na staništima koja su negostoljubiva tijekom neke sezone. Kako bi preživjele ova vremena, biljke ili proizvode sjeme i umiru ili ulaze u razdoblje mirovanja.

Ako pokušate uzgojiti biljku kojoj je predviđeno razdoblje mirovanja, morate poštivati njezine zahtjeve za mirovanjem, inače će biljka istodobno pokušati i rasti i odmarati, a u nastaloj zabuni će propasti, a možda čak i umrijeti.


Različite biljke ulaze u mirovanje tijekom različitih godišnjih doba. Mnoge biljke mesožderke odmaraju se tijekom zimske hladnoće tvoreći čvrsto vezane hibernakule -neke Drosera, Pinguicula i Utricularia značajne su po tome. Neke rosike poput Drosera binata mogu zaustaviti rast i odumrijeti u tlu bez stvaranja očito specijalizirane strukture izvan debelog korijenovog sustava.


Druge biljke, kao što su Sarracenia, Darlingtonia ili Dionaea (Venerine muholovke), jednostavno usporavaju ili zaustavljaju rast.


Hladnoća nije jedini neprijatelj. Prekomjerna toplina još je jedan razlog zašto biljke mogu hibernirati. Drosera zapadne Australije poznata je po prilagodbama na sušna vruća ljeta. Gomoljaste vrste nazaduju u podzemni gomolj nekoliko mjeseci u godini. Istodobno, osjetljive pigmejske vrste prestaju rasti i pokušavaju preživjeti vrućinu i isušujuće vjetrove skrivajući se u sjeni svog mrtvog lišća i koplja iz rasta prethodne sezone.


Venerina muholovka i Sarracenia imaju hladno razdoblje mirovanja od oko tri mjeseca. Ove biljke žele hladne temperature, ali ipak očekuju malo sunčeve svjetlosti. Kad pokušavate odrediti kakve uvjete mirovanja trebate osigurati, razmislite o izvornom staništu ovih biljaka. Venerine muholovke su iz obalnih regija Karoline. Tamo postaje prilično hladno, iako rijetko dožive smrzavanje.


Biljke mesožderke, koje zahtjevaju zimsko mirovanje, dobro podnose zimske temperature u Hrvatskoj, ako ih zaštitite od hladnog vjetra i mraza, ali trebalo bi biti na oprezu u dijelovima s hladnijim zimama poput Like i Gorskog kotara.


Za prezimljavanje im osigurajte hladnu, zatvorenu terasu ili garažu sa dovoljno dnevnog svjetla, plastenik ili ih zaštitite od mraza i malčirajte, ako ostaju vani.


Medij i dalje treba održavati vlažnim, ali za večinu vrsta nije potrebno da stoje u vodi kao u sezoni rasta i visokih temperatura.


Dobro je maknuti stare, osušene klopke i primijeniti fungicid poput azoksistrobina
Izvori:


244 views0 comments

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page